Wozniak waarschuwt voor gevolgen patentoorlog

Business

Steve Wozniak, samen met Steve Jobs oprichter van Apple, vreest de gevolgen van het huidige patentsysteem. Vandaag de dag zijn er zo veel patenten in omloop en klagen grote bedrijven elkaar over en weer aan wegens patentinbreuk. Dit kan toekomstige ondernemers ervan weerhouden om een eigen bedrijf te beginnen in deze branche.

Dat zegt Wozniak in een interview met de Australische zakenkrant The Australian Financial Review. Volgens hem zijn de meeste technologiebedrijven niet innovatief: het gaat er in feite om wie de meeste patenten in zijn bezit heeft, of kan krijgen. Hierdoor worden startende ondernemers die nieuwe apparaten op de markt willen brengen gedwongen om een groot deel van hun startkapitaal te spenderen aan het opkopen van ongebruikte patenten of licenties.

"Bedrijven als Apple, Facebook, Twitter en Yahoo! zijn gestart door nieuwe denkers met nieuwe ideeën. Nu, met de patentsituatie waarin we verkeren, worden bepaalde categorieën hevig geblokkeerd, omdat grote bedrijven deze willen opkopen", aldus Wozniak.

Hij zegt dat hij te doen heeft met jonge ondernemers die een eigen technologiebedrijf willen beginnen en over de nodige technische bagage beschikken. In de tijd dat hij en Steve Jobs Apple oprichtten, ondervond hij dezelfde frustratie. Zo had hij een systeem ontwikkeld waarmee letters vertaald konden worden in pixels op het scherm. Toen ontdekte hij een bedrijf dat over het patent van deze technologie beschikte. Dit soort praktijken zullen we volgens Wozniak vaker zien in de toekomst: grote bedrijven met zakken geld die patenten opkopen en kleine ondernemers met goede ideeën die voor de kosten opdraaien.

Volgens Wozniak maakt Apple zich niet schuldig aan dergelijke praktijken. "Apple is één van de good guys. Het creëert zo veel producten, is ongelooflijk succesvol en volgt niet louter de formule van andere bedrijven. Apple schept nieuwe markten die voorheen niet bestonden", zegt Wozniak in het interview, verwijzend naar bijvoorbeeld de iPod, iPhone en iPad. Ten slotte spreekt hij de hoop uit dat Tim Cook, de huidige CEO van Apple, met nieuwe producten op de markt komt.

De laatste keer dat Wozniak zich in het openbaar uitsprak leverde hij forse kritiek op de iPhone 4S. Het mobiele besturingssysteem iOS 5 functioneerde niet goed en ook over Siri was hij niet te spreken. Androidtoestellen hebben in zijn ogen op sommige vlakken een streepje voor tegenover de iPhone.

Apple iPhone 6 Plus 16GB 4G Zilver

 WinkelBeoordelingPrijs inclusief Porto
5_sterren€ 412.00Bekijken
5_sterren€ 439.00Bekijken