Kaspersky ‘gefrustreerd’ door Apple

Security

Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky zegt "gefrustreerd" te zijn door Apple. Het Amerikaanse technologiebedrijf staat niet toe dat Kaspersky antivirussoftware ontwikkelt voor iOS-apparaten. Volgens oprichter en topman Eugene Kaspersky is het een kwestie van tijd voordat cybercriminelen toeslaan op het mobiele besturingssysteem van Apple.

Het is niet de eerste keer dat Kaspersky een waarschuwing geeft aan Apple. Vorige maand nog gaf het beveiligingsbedrijf aan dat Apple 10 jaar achterloopt op Microsoft als het aankomt op de veiligheid van haar besturingssysteem Mac OS X. Volgens de topman van het bedrijf is het onvermijdelijk dat iOS vroeg of laat het doelwit wordt van cybercriminelen.

Wel heeft Kaspersky lof voor het ontwerp van Apple’s mobiele besturingssysteem. Door de wijze waarop het ontworpen is, is iOS veiliger dan andere besturingssystemen. De enige wijze waarop cybercriminelen volgens Kaspersky kunnen toeslaan is via de broncode van legale software. "Deze komt op een marktplaats terecht en dan zullen er tientallen miljoenen apparaten besmet zijn", aldus de topman van het beveiligingsbedrijf. Voor het zover is, moet Apple deze applicatie echter wel goedkeuren, het lijkt voor Apple dus een kwestie van opletten.

Kwaadwillenden hebben deze route vooralsnog genegeerd, omdat het veel complexer is om een besturingssysteem op deze wijze te besmetten. Daarnaast zijn ze momenteel tevreden met Windowscomputers, Macs en Androidtoestellen. "Besmetting van iOS is theoretisch mogelijk, en als dat gebeurt zijn de rapen gaar voor Apple", aldus Kaspersky. De CEO waarschuwt voor een "worst-case scenario", omdat ervoor iOS geen beveiligingsprogramma’s op de markt zijn.

Kaspersky Lab Internet Security 2014

 WinkelBeoordelingPrijs inclusief Porto
5_sterren€ 19.95Bekijken