2min

In navolging van het Canadese Research In Motion (RIM) gaat ook het Finse Nokia duizenden medewerkers op straat zetten. De Finse telefoonfabrikant gaat in een wereldwijde ontslagronde 10.000 medewerkers ontslaan. Deze reorganisatie is hard nodig om de kosten te drukken.

Dat het niet goed gaat met Nokia is niets nieuws. Bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van 2012 medio april, bleek dat de Finse smartphonefabrikant de eerste drie maanden een verlies van 929 miljoen euro boekte. Daarnaast daalde de omzet met 7,35 miljard euro. Door de sterke concurrentie op de smartphonemarkt wist Nokia 11,9 miljoen smartphones minder aan de man te brengen, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Door het miljoenenverlies voelt Nokia zich gedwongen om de organisatorische structuur van het bedrijf op de schop te gooien. Deze strategie bestaat uit drie elementen:

  • Investeringen om de Lumia-lijn tot een succes te maken;
  • Investeren in locatie-gebaseerde diensten;
  • De concurrentiekracht en winstgevendheid verbeteren.

De meest vergaande maatregel is de massaontslagronde. Voor het einde van 2013 wil Nokia wereldwijd 10.000 banen schrappen. Het aantal ontslagen per land is afhankelijk van de juridische vereisten. "Deze plannen zijn een onvermijdelijk gevolg van hetgeen we voor ogen hebben om op langere termijn de concurrentiekracht van Nokia te versterken", aldus CEO Stephen Elop.

Ook aan de top zullen de nodige personele veranderingen plaatsvinden. Nokia heeft Juha Putkiranta als uitvoerend vicepresident van de afdeling Operations aangesteld. Daarnaast wordt Timo Toikkanen de vicepresident van Nokia’s mobiele tak, Chris Weber de vicepresident van sales en marketing, Tuula Rytila de vicepresident van Marketing en Chief Marketing Officer (CMO), en Susan Sheehan de vicepresident van de communicatieafdeling. Zij zullen het team van Nokia vanaf 1 juli versterken. Jerri DeVard (CMO), Mary McDowell (vicepresident Mobile Phones) en Niklas Savander (sales en marketing) zullen de personele overgang in goede banen leiden tot het moment dat zij daadwerkelijk aftreden (30 juni).

De organisatorische hervorming moet een besparing van 1,9 miljard euro per jaar opleveren.