Verkoop Galaxy Nexus in VS verboden

Business
Verkoop Galaxy Nexus in VS verboden

Een rechter in de Verenigde Staten heeft besloten dat Samsung niet langer de Galaxy Nexus-telefoon van Google mag verkopen. Dit naar aanleiding van een rechtszaak van Apple.

Dat meldt Reuters. Rechter Lucy Koh in San Jose, Californië besloot dit op vrijdag, slechts dagen na het verbod op de Galaxy Tab 10.1. De Galaxy Nexus, de vlaggenschiptelefoon van Google die verkocht en gemaakt wordt door Samsung, is verboden omdat Android inbreuk maakt op een patent van Apple op slimme zoekinterfaces, zoals het op de iPhone 4S aanwezige Siri.

Net als de rechter in Duitsland besloot Koh eerder deze week dus de Galaxy Tab 10.1 te verbieden, dit omdat deze tablet inbreuk zou maken op modelschetsen van Apple. Overigens is Galaxy Tab 10.1 alweer achterhaald, versie 2 van de Tab ligt namelijk al in de winkel en die mag gewoon verkocht blijven worden. De Galaxy Nexus is echter wel commercieel belangrijk, maar Samsung mag nog de Galaxy SII en de SIII blijven verkopen, die veel vaker verkocht worden.

Echter, omdat het patent op Siri kennelijk zwaar weegt, is het niet ondenkbaar dat in de toekomst nog meer Samsung- en Android-smartphones worden verboden.

Apple spande de rechtszaak in februari dit jaar aan. Het stelde toen dat de Galaxy Nexus vier patenten van Apple schendde, te weten de slide to unlock-feature, een patent om automatisch worden af te maken, één zoekpatent en een patent op Siri. Nu blijkt dus dat het patent op Siri doorslaggevend is geweest voor het verbod, iets wat belangrijk is gezien spraak en zoeken een grote rol spelen in Android.

Zodra Apple 95 miljoen dollar borg heeft overgemaakt, voor het geval dat later blijkt dat het verbod een verkeerde beslissing is, wordt het toestel uit de schappen gehaald. Overigens gaat het nog om een tijdelijk verbod,: het hangt af van een jury die nog naar de zaak moet kijken of het een permanent verbod gaat worden.

Google liet overigens het volgende weten: "We zijn teleurgesteld met deze beslissing, maar we geloven dat de correcte resultaten zullen worden bereikt zodra meer bewijs op tafel komt." Apple laat weten: "Dit soort van zonder schaamte overnemen is fout en, zoals we al zo vaak hebben gezegd, moeten we ons intellectuele eigendom beschermen als bedrijven onze ideeën stelen."

Update 10:33: statements Google en Apple toegevoegd, artikel iets uitgebreid.

Google Chromecast 2

 WinkelBeoordelingPrijs inclusief Porto
5_sterren€ 36.00Bekijken
5_sterren€ 36.00Bekijken
4_sterren€ 36.00Bekijken
4_sterren€ 36.00Bekijken