Taiwan vreest rechtszaken Apple om ultrabooks

De Taiwanese overheid heeft ultrabook-fabrikanten er voor gewaarschuwd dat hun producten duidelijk moeten afwijken van Apple’s MacBook Air. De overheid vreest dat Apple rechtszaken zal starten als het Amerikaanse bedrijf denkt dat het onlangs verkregen wig-ontwerp wordt overtreden door andere fabrikanten.

Het patent voor het ontwerp van de MacBook Air werd vorige maand officieel aan Apple toegekend in de Verenigde Staten. Volgens de Taiwanese overheid zal het patent mogelijk zorgen voor problemen bij de fabrikanten van ultrabooks, omdat deze producten, net als de MacBook Air, zijn voorzien van een dun en licht ontwerp dat lijkt op dat van de MacBook Air. De overheid raadt fabrikanten dan ook aan om voorzichtig te zijn. Apple bezit overigens ook andere patenten die betrekking hebben op het ontwerp van de MacBook Pro.

De overheid wijst er op dat Apple al niet terugdeinsde van het aanspannen van rechtszaken tegen het Taiwanese HTC waarbij aangestuurd werd op een import- en verkoopverbod op verschillende smartphones van de fabrikant.

Fabrikanten van ultrabooks uit Taiwan zijn onder andere Acer en Asus. Hun producten worden in de Verenigde Staten verkocht en mogen zodoende het patent voor het wig-ontwerp van het scharnier van de MacBook Pro niet overtreden. Acer reageerde door te melden dat het patent niet overeenkomt met de ontwerpen van het bedrijf en daarom heeft de toekenning van het patent geen effect op haar productielijn. Asus en Intel waren niet bereikbaar voor commentaar.