Android-malware koopt zelfstandig applicaties

Security
Android-malware koopt zelfstandig applicaties

Een nieuw stukje malware heeft zijn weg naar het Android-platform weten te vinden. Deze malware is in staat om zelf applicaties te kopen via applicatiewinkels en zal daarom een ongewenst financieel plaatje met zich meebrengen.

De malware genaamd MMarketPlay werd ontdekt door TrustGo, een bedrijf dat zich specialiseert in beveiliging. De malware blijkt applicaties vanuit een Chinese applicatiewinkel te downloaden en zou volgens schattingen al op 100.000 smartphones actief zijn. Degenen die getergd worden door deze malware kunnen rekenen op een ontzettende telefoonrekening, zonder verdere uitleg. De applicatie downloadt applicaties vanuit China Mobile’s applicatiewinkel, mocht je dus Chineestalige applicaties op je toestel vinden, onderneem dan direct actie door je telefoon te herstellen naar fabrieksinstellingen.

Volgens het rapport dat TrustGo publiceerde kan de malware op eigen initiatief betalingsprocessen manipuleren, waardoor een applicatie gekocht kan worden zonder dat de gebruiker zich hier bewust van is. De beveiliging van de Chinese applicatiewinkel zou werken met een sms-verificatie en een captcha-code. Dat de malware overweg kan met een code uit een sms is niet bijzonder, dat de andere verificatie wordt omzeild daarentegen wel.