LibreOffice-versie voor Android krijgt vorm

Apps & Software

De ontwikkelaars achter LibreOffice zijn al enige tijd bezig met een Android-port. Deze versie van de officesuite begint nu vorm te krijgen.

De Android-versie van de opensource-officesuite zal veel code van de desktopversie van LibreOffice hergebruiken. Waar het project dan ook vooral mee bezig is, is met het bouwen van de gebruiksinterface voor de mobiele versie. Doel hierbij is dat deze voldoet aan de HIG van Android.

De LibreOffice-gebruikersinterface op de desktop is geschreven met een aangepaste widgettoolkit genaamd VCL. Voor de Android-versie wordt een eveneens aangepaste VCL-backend geschreven waardoor de LibreOffice-gebruiksinterface een op een overgenomen kan worden op een Android-smartphone. Het gaat hier echter nog om een proof of concept.

Een complete LibreOffice-editor voor Android is dan ook nog ver weg, maar een documentviewer gebaseerd op de rendering engine van de desktopversie vordert gestaag. Deze documentviewer gebruikt wel de native Java-widgets op Android en wordt ontwikkeld door de Google Summer of Code-student Ian Billet.

Om de suite op Android wat sneller te maken zijn de LibreOffice-developers van plan om een custom linker te gebruiken. Deze linker moet ondersteuning krijgen voor het dynamisch laden van native libraries vanuit een samengeperste APK. Hierbij worden technieken gebruikt van de Firefox-port van Mozilla voor Android.