McAfee: vernietig oude smartphone

Security
McAfee: vernietig oude smartphone

McAfee heeft een onderzoek gedaan naar de data die vaak nog terug te vinden is op smartphones die doorverkocht worden. De antivirusfabrikant raadt mensen aan om smartphones te vernietigen nadat ze vervangen worden, in plaats van door te verkopen.

McAfee-medewerker Robert Siciliano kocht op de Amerikaanse website Craigslist een aantal tweedehands smartphones en computers. Op de apparaten werd nog vaak persoonlijke informatie gevonden. Een groot deel van de consumenten denkt dat het uitvoeren van een factory reset voldoende is om de gegevens definitief van het apparaat af te halen. Siciliano waarschuwt dat dat niet het geval is, omdat mensen vaak vergeten media als interne schijven en SD-kaarten leeg te maken of uit het toestel te halen.

Op de Android-telefoons waarop een factory reset was uitgevoerd, wist Siciliano toch nog gegevens te vinden. "Na een paar maanden met een forensisch expert te hebben samengewerkt, ben ik tot de conclusie gekomen dat zelfs als je je harde schijf wist en opnieuw formatteert, je nog iets kan vergeten."

Siciliano raadt dan ook aan om de telefoon simpelweg te vernietigen. Het maakt hem dan niet uit of mensen daarbij een zaag, boor of moker gebruiken. Als de smartphone erna maar in stukken ligt. "Dit komt de waarde van je toestel niet ten goede, maar het is leuk en je weet dat je informatie veilig is."