‘Steeds meer rampenvideo’s op YouTube’

Apps & Software
‘Steeds meer rampenvideo’s op YouTube’

YouTube wordt meer en meer gebruikt om video’s te bekijken van grote gebeurtenissen of rampen in de wereld. Dit heeft een onderzoek van het Pew Research Center’s Project for Excellence in Journalism uitgewezen.

Uit dit onderzoek blijkt dat gebruikers de dienst steeds meer gebruiken om de video’s van getuigen te bekijken. Doordat YouTube bijna exclusief gebruikt wordt door individuele internetgebruikers is het niet gek dat veel van deze gebruikers hun eigen content van rampen of gebeurtenissen op de dienst plaatsen.

Het onderzoek richtte zich op de vraag of gebruikers zich meer tot YouTube wenden om content van belangrijke gebeurtenissen of rampen te bekijken. Om hierachter te komen, hield het team achter het onderzoek vijftien maanden lang de populairste video’s in de gaten. Hieruit bleek dat het aantal mensen dat naar de tv kijkt nog altijd groter is dan het aantal mensen dat YouTube voor de nieuwsvoorziening gebruikt. Desondanks blijkt ook dat YouTube de plaats bij uitstek is waar professionele journalistiek en amateurcontent zich perfect mixt.