Flink wat databases uitgelekt bij hack op Proserve

Security

IT-journalist Brenno de Winter meldt op Nu.nl dat er weer een grote Nederlandse hack heeft plaatsgevonden. Ditmaal waren de servers van internetbedrijf Proserve het doelwit. In totaal zijn de gegevens van circa 800.000 personen gestolen.

Tijdens de hack zouden verschillende grote databases zijn buitgemaakt waaronder die van Q-Music, Stedin, het krantcafe van de Telegraaf Media Groep en diverse webwinkels. Een hack op een server die wordt gebruikt om databases te herstellen was voldoende om alle databases binnen te halen, de server in kwestie wordt beheerd door Proserve. Inmiddels heeft Proserve al actie ondernomen en is de server in kwestie niet meer online.

Het gat in de beveiliging werd ontdekt door hacker Trixy van het Nederlandse Genootschap van Hackende Huisvrouwen. Zij ontdekte dat de server in kwestie geen enkele vorm van toegangsbeveiliging kende om als beheerder in te loggen. "Dit is kwaadaardig, omdat daarmee duidelijk is dat iemand eerder heeft ingebroken en dingen kapot heeft gemaakt"", aldus Trixy en ze vervolgt: "Ik wil heel graag dat er nu aangifte wordt gedaan om deze persoon te stoppen."

Ook een tweede en een derde machine van Proserve bleken niet goed beveiligd te zijn en werden door dezelfde hackster ontdekt. Het bleek te gaan om een machine voor het geautomatiseerd inrichten van computers. Proserve gaf aan dat deze machine niet aan het internet verbonden had mogen zijn. De andere machine bleek een testserver waarvan de hackster het admin wachtwoord wist te achterhalen, ook deze is inmiddels offline gehaald.

Proserve heeft inmiddels beveiligingsbedrijf Motiv ingeschakeld en dit bedrijf gaat de hack onderzoeken. Ook heeft Proserve besloten het verzoek van Trixy in te willigen en aangifte te doen bij de politie. Trixy en het Genootschap van Hackende Huisvrouwen heeft aangegeven medewerking te willen verlenen bij het opsporen van de hacker.

Proserve laat in een reactie aan Nu.nl weten: "Dit is echt iets wat je liever niet meemaakt. We vinden dit verschrikkelijk en natuurlijk werkt het hele bedrijf momenteel aan de zaak".