Thuiskopie wil belasting heffen op smartphones

Business
Thuiskopie wil belasting heffen op smartphones

Stichting Thuiskopie heeft een nieuwe inkomstenbron bedacht. Het wil een extra heffing invoeren op alle apparaten en mediadragers waarop muziek kan worden opgeslagen. Of het nou gaat om smartphones, tablets, laptops, desktop-systemen of settopboxen. Over al deze apparaten moet straks extra belasting betaald gaan worden als het aan de Stichting ligt.

In totaal wil de stichting met de invoering van deze nieuwe regels al in 2013 zo’n 60 miljoen euro extra ophalen. Op dit moment geldt de extra belasting alleen op lege CD en DVD’s. Deze regeling levert echter steeds minder geld op doordat de populariteit van CD’s en DVD’s blijft afnemen.

Stichting Thuiskopie moet dus eigenlijk op zoek naar een nieuw verdienmodel, de inkomsten uit lege CD’s en DVD’s is de laatste jaren teruggelopen van 26 miljoen in 2005 tot 9 miljoen in 2011. Daarom wil de stichting de regeling flink uitbreiden en meer geld innen.

De stichting is momenteel in onderhandeling met alle belanghebbende. Inmiddels is al duidelijk geworden dat de hardwarefabrikanten niet staan te springen om de maatregel en zouden 60 miljoen euro aan de hoge kant vinden. Ook denken de fabrikanten dat de schade van downloaden en kopiëren veel lager ligt.

De Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers (STOBI) is ook niet te spreken over de uitspraken van Stichting Thuiskopie. "We zijn bereid de schade die rechthebbenden lijden te vergoeden, maar die schade moet wel objectief worden vastgesteld." De STOBI heeft daarom Price Waterhouse Coopers ingehuurd om onderzoek te doen naar de echte schade zodat er objectief een bedrag kan worden vastgesteld.

Het lijkt er in elk geval op dat we vanaf 1 januari 2013 meer gaan betalen voor veel apparaten door een extra toeslag van Stichting Thuiskopie. De grote vraag is nu hoe hoog dit bedrag gaat zijn.