Digia neemt Qt over van Nokia

Business
Digia neemt Qt over van Nokia

Digia heeft vandaag laten weten dat het Qt overneemt van Nokia. Welk bedrag er met de overname van het softwareframework is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Nadat Nokia al licenties voor het framework verkocht aan Digia sinds maart 2011, heeft de telefoonfabrikant nu besloten om het gehele Qt-team van 125 man te verkopen.

Het Finse softwarebedrijf Digia is van plan om Qt snel "in te schakelen" op Android, iOS en Windows 8 en om zich dan met name te richten op smartphones en tablets.

Het hoofd van strategie van Nokia, Sebastian Nyström, laat weten dat het bedrijf trots is op de bijdrage die het aan Qt de afgelopen vier jaar heeft geleverd en dat de overname van Digia ervoor zorgt dat Qt door kan gaan als succesvol opensourceproject.

Het Qt-framework wordt gebruikt in een aantal applicaties, zoals in Adobe Photoshop Elements, Spotify, KDE, VLC, Skype en Autodesk Maya. Google, Samsung en RIM hebben allemaal het framework gebruikt om er cross-platformprogramma’s mee te schrijven.

De volgende versie van Qt, Qt 5, wordt in september verwacht en heeft als belangrijke wijziging dat het ondersteuning heeft voor OpenGL / OpenGL ES-hardwareversnelling.