2min

Met het einde in zicht van de grootste rechtszaak tot op heden tussen Samsung en Apple worden de uitspraken ook steeds harder. Samsung trekt de patenten van Apple in twijfel, volgens het Zuid Koreaanse bedrijf zijn de patenten namelijk niet uniek en waren er allang producten verschenen die in de patenten worden beschreven.

Een van de apparaten die Samsung hiervoor laat zien is de DiamondTouch Tafel die in 2001 door het Mitsubishi Electronic Research Laboratory (MERL) werd getoond. In deze tafel zitten twee stukjes software die Apple onterecht gepatenteerd zou hebben. Het eerste is Fractal Zoom, een applicatie die de gebruiker in staat stelt om afbeeldingen te bewerken met meerdere vingers. De andere applicatie is Tablecloth, deze applicatie heeft veel weg van Apple’s bounce back methode als je aan het einde van een lijst of scherm bent.

De Diamondtouch heeft vervolgens een hele tijd in de lobby van MERL gestaan en ook is er een presentatie van de tafel gegeven bij Apple in 2003.

De advocaten van Apple kwamen daarna met enkele vragen waarin duidelijk werd dat Fractal Zoom pas werd geïntegreerd nadat de demonstratie bij Apple was geweest in 2003. Ook bleek uit vragen van Apple’s advocaten dat een van deze tafels uit de beginjaren was verkocht aan het advocatenkantoor dat Samsung nu bijstaat in de rechtszaak tegen Apple. Waarop de advocaten van Apple vroegen of ze die tafel niet even naar binnen konden rijden.

Een ander systeem dat ver voor Apple’s producten verscheen was Launchtile, een tegel/icoon gebaseerde interface voor mobiele apparaten. Launchtile werd voor het eerst getoond in 2004 op een HP iPAQ. In Launchtile werd het scherm verdeeld in vier vlakken met elk een andere applicatie. Ook konden gebruikers naar voren en naar achter swipen om andere applicaties te tonen. Ook was het mogelijk om in te zoomen en uit te zoomen.

De advocaten van Samsung gingen vooral dieper in op het Swypen. Als je namelijk tijdens het Swypen niet ver genoeg gaat dan springt het scherm terug naar de originele positie in Launchtile. Wat opnieuw erg veel lijkt op Apple’s bounce back methode. Ook stelde de advocaat van Samsung dat Launchtile geen witruimte laat zien tijdens het scrollen als je voorbij de rand van het scherm bent. Een belangrijk onderdeel van Apple patent 381.

De twee apparaten hebben dus applicaties die soortgelijke methodes bevatten als beschreven in Apple’s patenten. Hoewel ze niet volledig identiek zijn kan het de jury wel doen twijfelen aan Apple’s uitvinding en of de patenten wel toegekend hadden mogen worden. Als de jury zou besluiten dat Apple’s patenten niet legitiem zijn dan staat Samsung er een stuk sterker voor in deze rechtszaak.