Iran gaat eigen internet opzetten en weert Google

Apps & Software

Media speculeren al langer over het idee dat de Iraanse overheid van plan zou zijn om het land van internettoegang naar de de rest van de wereld af te snijden. Burgers in Iran zouden alleen nog gebruik kunnen maken van een landelijke internet service. Het lijkt er op dat Iran deze stap inderdaad gaat zetten.

Een vice-minister van de Iraanse regering heeft afgelopen zondag aangegeven dat alle overheidsorganisaties en -kantoren sinds een aantal dagen zijn verbonden met een nationaal informatienetwerk.

Uit een officiële verklaring van de Iraanse overheid blijkt dat Iraanse burgers toegang tot het netwerk zullen krijgen vanaf maart 2013. In februari dit jaar sloot de Iraanse overheid ook al korte tijd een aantal externe internetdiensten af, toch konden sommige mensen wel verbinding met die websites maken via een VPN-connectie.

Op de Iraanse tv was afgelopen zondag een mededeling van de Iraanse overheid te zien. De overheid deelde mee dat zowel Google als Gmail tot nader order gefilterd zullen worden. Verondersteld wordt dat deze actie mede te danken is aan de ophef rondom de YouTube-trailer voor de film "Innocence of Muslims".