2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een Amerikaanse federale rechter heeft een zaak afgewezen van een man die claimt dat zijn hersentumor het gevolg is van het gebruik van een gsm. Volgens de rechter Catherine Blake was het wetenschappelijke bewijs onvoldoende om de zaak door te zetten, zo meldt Wired News. De rechtszaak was twee jaar geleden aangespannen door Christopher Newman, een arts uit Baltimore.

"Door de nationale en internationale belangstelling voor radiofrequentie-straling bestaat er een grote hoeveelheid wetenschappelijke literatuur over de relatie tussen kanker en mobiele telefoons. De door de eiser veronderstelde oorzaak voor zijn hersentumor is niet algemeen geaccepteerd in de wetenschappelijke gemeenschap", aldus de rechter.

De uitspraak is een overwinning voor de producenten van mobiele telefoons. De zaak had een precedent kunnen vormen voor andere patiënten met een hersentumor. Eerder slaagden rokers er in de Verenigde Staten al in om de sigarettenfabrikanten te dwingen tot het betalen van hoge schadevergoedingen.

De telefoonindustrie is ingenomen met het besluit van de rechter. "De beslissing is in overeenstemming met het oordeel van de internationale wetenschappelijke wereld dat het gebruik van mobiele telefoons geen enkele rol speelt bij het ontstaan van hersentumoren of andere gezondheidskwalen", aldus de Cellular Telecommunications and Internet Association.

Louis Slesin, redacteur van de nieuwsbrief Microwave News, houdt nog wat slagen om de arm, zo vertelt hij Wired News. Over de gevolgen van het gebruik van mobiele telefoons op lange termijn is nog niets bekend, zegt hij. De advocaat van dokter Newman heeft nog geen beslissing genomen of hij in beroep zal gaan tegen de beslissing van de rechter.