RIM bericht kleiner verlies in waarde van aandelen

Business
RIM bericht kleiner verlies in waarde van aandelen

Research In Motion (RIM) liet weten dat de waarde van de aandelen minder is gezakt dan werd verwacht werd door analisten. Dit komt volgens RIM mede door de groei van BlackBerry-klanten in India, Zuid-Afrika en Indonesië. De aandelen schoten met 25 procent omhoog.

Het fiscale verlies van het aandeel van RIM in het tweede kwartaal van RIM bedroeg 27 cent, "Dat is exclusief ‘bepaalde’ kosten", stelde RIM Waterloo, Ontario. Analisten verwachtten daarentegen een verlies van gemiddeld 47 cent per aandeel, volgens data die verzameld werd door Bloomberg.

De resultaten tonen dat RIM klanten kan winnen in markten met lagere inkomens, zoals Afrika en Azië terwijl het bedrijf grond verliest aan Apple’s iOS en Google’s Android in de Verenigde Staten. Ook laten de resultaten zien dat RIM minder geld heeft uitgegeven dan dat analisten hadden verwacht. "Ze gingen niet met een sneltreinvaart door hun geldvoorraad heen, dat kalmeert de investeerders", aldus Neeraj Monga, analist bij Veritas Investment Research.

RIM’s klantenbestand steeg van 78 miljoen naar 80 miljoen aan het einde van het laatste kwartaal, maar telefoons in de markten met lagere inkomens zijn minder duur, dus is het moeilijk om daar net zoveel winst te behalen als in andere markten. Ondanks de stijging van het aantal klanten is er dus toch verlies.

Overigens zijn de BlackBerry 10-apparaten al minimaal een jaar verlaat, dit zorgt ervoor dat RIM het zwaar krijgt bij het beconcurreren van iOS en Android. Ook gaan ze het eindejaarsseizoen missen, hierin worden een groot aantal Android-apparaten gelanceerd, evenals een grote hoeveelheid Windows 8-apparaten van Microsoft. Ook de iPhone 5 is op tijd op de markt gebracht om te kunnen profiteren van de vele aankopen die consumenten doen tijdens de kerstperiode.