1 min

Tags in dit artikel

, ,

De mannen van Bell Labs zijn er in geslaagd om in een test met eigen ontworpen chips een transfer snelheid van 19,2 Mbit per seconde te halen. Dit alles via een derde generatie netwerk. De huidige 3G-netwerken die operationeel zijn halen maximaal 2,5 Mbit per seconde. Dit betekent dus een enorme doorbraak.

De geteste chips zijn nog niet officieel uitgebracht, het gaat hier dus om prototypes. De onderzoeksdivisie van Lucent geeft daarmee invulling aan zijn multiple input/multiple output-technologie. Bij deze techniek worden in de basisstations en in de mobiele telefoons meerdere antennes ingezet die tegelijkertijd, parallel een deel van de gegevensstroom uitzenden in hetzelfde frequentiebereik. Bij de test werden in basisstation en mobieltje ieder vier antennes gebruikt.

Veel wetenschappers hielden deze techniek, die Lucent bij commerciële toepassing Bell Labs Layered Space Time ofwel Blast noemt, voor onmogelijk. Het zou te lastig zijn om de verschillende gegevensstromen te detecteren wanneer ze niet ieder via een eigen frequentieband uitgezonden zouden worden. Met de nu ontwikkelde chips blijkt het echter wel degelijk mogelijk om de verschillende datastromen te onderscheiden en afzonderlijk op te vangen. De chips zijn bovendien zo klein en gebruiken zo weinig energie, dat ze zonder problemen in mobiele telefoons of handpalmcomputers ingebouwd kunnen worden.