YouTube past copyrightalgoritme aan

Apps & Software
YouTube past copyrightalgoritme aan

YouTube heeft zijn algoritme om materiaal dat inbreuk maakt op copyright aangepast, zodat minder valse copyrightclaims ervoor zorgen dat content tijdelijk onterecht niet beschikbaar is.

De website laat weten dat het handmatig sommige claims gaat controleren en dat het niet langer automatisch een systeem de video laat blokkeren. Het nam deze beslissing nadat de speech van Michelle Obama op de National Democratic Convention in de Verenigde Staten onterecht werd geblokkeerd door het algoritme. YouTube plaatste automatisch een blokkade op de livestream vlak nadat de uitzending voorbij was.

Vijf jaar geleden maakte YouTube een ‘vingerafdrukdatabase’ waarin rechthouders video’s kunnen uploaden als blokkeerreferentie. Als vervolgens een nieuw geüploade video daarin gevonden wordt, wordt deze automatisch geblokkeerd. Het algoritme dat controleert of video’s of audio al dan niet deels overeenkomen, heet Content ID. In de database staat tot nu toe 500.000 uur aan video.

Bij een hit kan de rechthouder ervoor kiezen de video te laten verwijderen of kan er een advertentie op de video worden geplaatst, zodat de rechthouder bij elke view geld krijgt.

Als Content ID echter ‘overmatcht’ of als een copyrighthouder content uploadt die ze eigenlijk niet bezit, kunnen YouTube-video’s onterecht geblokkeerd worden.

Nu is dat automatische beleid aangepast. Als een video gematcht wordt met materiaal dat door copyright beschermd is, dan kan de uploader daar tegenin gaan. Vervolgens moet de rechthouder de claim of laten vallen of een officieel takedownverzoek indienen op basis van de Digital Millennium Copyright Act.