Pat Gelsinger, de Chief Technology Officer van Intel, heeft op het Intel Developer Forum in Japan laten weten dat zijn bedrijf in 2010 processoren voor desktopcomputers zal kunnen leveren die werken op kloksnelheden van 15 GHz. De processoren voor draagbare, kleine apparatuur zoals persoonlijke digitale assistenten zullen tegen die tijd op 5 GHz draaien, aldus Gelsinger.

De 15 GHz-processor is ongeveer vijf keer zo snel als Intels binnenkort te lanceren Pentium 4 met een kloksnelheid van 3 GHz. Dat betekent dat de wet van Moore – een van de twee oprichters van Intel – de komende acht jaar onverkort stand zal houden. Deze wet stelt dat het aantal componenten op een geïntegreerd circuit, wat ruwweg overeenkomt met de verwerkingskracht ervan, ongeveer elke achttien maanden verdubbelt. Gordon Moore deed deze uitspraak al in 1964 en sinds die tijd is dat ook ongeveer het geval geweest.

De 5 GHz-processor van 2010 zal ongeveer één miljard transistors herbergen, verwacht Gelsinger. Hij wilde niet zeggen of die processor op basis van de Pentium 4-architectuur gebouwd zal zijn, of dat daar een nieuw platform voor nodig is. Eerder heeft Intel al eens de verwachting uitgesproken dat de P4 kloksnelheden tot ongeveer 10 GHz zal kunnen bereiken. Wel zei hij op de conferentie dat grote micro-architecturen zoals de Pentium 4 een praktische levensduur van tussen de vijf en acht jaar hebben.

Kloksnelheden van processoren voor draadloze apparatuur en PDA’s zullen in deze periode oplopen van 400 MHz nu tot zo’n 5 GHz in 2010, verwacht Gelsinger. Dit is iets langer dan de tijd die desktopprocesoren nodig hadden om dezelfde snelheidswinst te boeken, maar dat wordt veroorzaakt door de specifieke eigenschappen van dergelijke apparatuur, vooral op het gebied van stroomvoorziening en de kleine ruimte.