1 min

Tags in dit artikel

, ,

In Noorwegen is vandaag het proces begonnen tegen de 18-jarige Jon Lech Johansen. De tiener was slechts 15 jaar toen hij drie jaar geleden een programma online plaatste waarmee beveiligde DVD’s gekraakt konden worden. Het proces tegen Johansen zal laten zien of de strenge wetten in Noorwegen tegen computerpiraterij en hacken overeind blijven staan. Het programma van de tiener is slechts één van de vele eenvoudig verkrijgbare programmaatjes waarmee de beveiliging van DVD gekraakt kan worden.

Volgens de Noorse wet kan de tiener maximaal twee jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen en een boete. Weinigen verwachten dat Johansen daadwerkelijk achter de tralies komt te zitten.

De verdachte wilde zelf voor zijn proces niet met journalisten praten. Zijn advocaat zegt dat de tiener niets verkeerd heeft gedaan. Het programma dat hij heeft gekregen is gemaakt op basis van beveiligingskraakcodes die zijn ontwikkeld door anderen. Johansen zegt het programma geschreven te hebben om dvd’s te kunnen bekijken op zijn Linux computer.