1 min

Buitenlandse bedrijven kunnen sinds deze week een domeinnaam met de landenextensie van China aanvragen. Hiermee hoopt de Chinese domeinregistrator het aantal domeinnamen eindigend op .cn te vergroten. Sinds 1997 heeft het China Internet Network Information Center (CNNIC) circa 145.0000 domeinnamen eindigend op .cn geregistreerd. Dit is miniscuul aantal vergeleken met de 27,3 miljoen .com, .org en .net adressen die de Amerikaanse domeinregistrator VeriSign heeft uitgegeven.

Onder de nieuwe regels mogen buitenlandse bedrijven die niet gehuisvest zijn in China toch een .cn naam aanvragen. Voor een zoekmachine als Google biedt dit de mogelijkheid een specifiek op China gerichte zoeksite te openen. Bovendien mag het achtervoegsel .cn voortaan gebruikt worden als ’top-level’ domein. Tot nu toe was het noodzakelijk het cn achtervoegsel te combineren met het achtervoegsel waaruit de oorsprong van de organisatie af te lezen was, dus .com voor bedrijven en .org voor non-profit instellingen. Dus moest bedrijf x voorheen het adres www.bedrijfx.com.cn hebben, nu mag het www.bedrijfx.cn gebruiken.

CNNIC heeft 24 bedrijven aangewezen die namens het staatsbedrijf de .cn achtervoegsels mag uitgeven. Het Amerikaanse NeuStar is het enige buitenlandse bedrijf dat het .cn achtervoegsel mag registreren.