De Amerikaanse computerfabrikant Apple heeft dinsdagavond een keur aan zelf ontwikkelde software gepresenteerd. Met de nieuwe programma’s hoopt het bedrijf waarschijnlijk minder afhankelijk te zijn van Microsoft, nog altijd de belangrijkste softwareleverancier voor het Apple-platform. Tijdens de openingsspeech van de MacWorld Expo in San Francisco presenteerde Apple-topman Steve Jobs dinsdagavond (Nederlandse tijd) onder meer een totaal nieuwe internetbrowser en een programma waarmee spreekbeurten kunnen worden ondersteund. De twee uur durende presentatie was op internet live via een webcast te volgen.

Het gratis te downloaden bladerprogramma Safari is ontwikkeld voor Mac OS X, de software moet de concurrerende browsers qua snelheid ver achter zich laten. "De browser is driemaal sneller dan Internet Explorer", aldus een als altijd pochende Jobs.

Met name pagina’s met (Flash) animaties en streaming content zouden met Safari op de Mac sneller laden. Innovaties zijn onder meer een in de takenbalk geïntegreerde zoekmachine Google, een overzichtelijke manier van zoekresultaten opdienen, plus het beheer van bookmarks door middel van slepen en plakken in een speciaal hiervoor bestemde balk.

Jobs liet tijdens zijn presentatie tevens diverse andere nieuwe producten zien. Bijvoorbeeld een bundeling van de zogenoemde iLife-programma’s: iMovie, iTunes, iPhoto en iDVD in één pakket voor 49 dollar. Alle genoemde programma’s zouden naadloos op elkaar aansluiten. Dat wil zeggen: de multimediale content uit bijvoorbeeld iTunes of iMove kan direct geïmporteerd worden in iDVD. Met uitzondering van iDVD worden de programma’s overigens gratis geleverd bij OS X 10.2.