Geen onzichtbare installaties meer in Chrome

Google gaat de extensies die aangeboden worden in de Chrome-browser controleren of ze werkelijk doen wat ze aangeven dat ze doen. Het is namelijk zo dat er een behoorlijk aantal malafide extensies aangeboden worden voor de browser van Google. Ook zal Chrome niet meer toestaan dat er extensies geïnstalleerd worden zonder dat de gebruiker daar weet van heeft.

Er zijn tal van extensies met de meest uiteenlopende functionaliteit te vinden voor webbrowsers en hoewel het merendeel oprecht de dienst verlenen die ze beloven, zitten er altijd rotte appels tussen. Zo is er bijvoorbeeld een Facebook-extensie die aangeeft enkele interfacekleurtjes op het sociale netwerk te veranderen en dit inderdaad ook doet, maar vervolgens ook alle data waar het de hand op kan leggen naar een onbekende server verstuurt.

Google geeft aan dat de aanpassingen aan de browser gedaan worden vanuit het oogpunt "jouw veiligheid te waarborgen op het web". Dit gaat Google doen door "elke extensie die geüpload wordt naar de Web Store te analyseren en wanneer we zien dat het om malafide software gaat, er uit te halen".

De veranderingen zullen pas in versie 25 van Chrome toegepast worden. Vanaf dan zullen er dus ook geen onzichtbare installaties verricht worden van extensies in Chrome. Google liet dit eerst toe omdat, wanneer het niet misbruikt wordt, dit het makkelijker maakt wanneer er voor een applicatie die geïnstalleerd wordt er nog een plugin nodig is. Maar, zo geeft Google aan "Jammer, deze mogelijkheid wordt in grote maten misbruikt door derden, om stilletjes extensies te installeren zonder de wetenschap van de gebruiker".