2min

Tags in dit artikel

, , ,

Van alle media is de televisie onder de Nederlandse jongeren nog steeds het populairst. De gemiddelde kijktijd van de jeugd daalt echter wel, terwijl de computer terrein wint op dat gebied. Dat blijkt uit een onderzoek naar de vrijetijdsbesteding van de jeugd van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waarvan de resultaten vandaag zijn gepubliceerd. De onderzoekers gingen na hoe de jeugd haar vrije tijd in 2000 indeelde. De tijd die jongeren van 12 tot 18 jaar oud achter de computer doorbrengen, blijkt tussen 1990 en 2000 te zijn gestegen van 8 naar 25 minuten per dag. De jeugd kijkt verder dagelijks 92 minuten televisie. Tien jaar eerder was dat nog 106 minuten.

Jongens zitten drie keer zo lang achter een toetsenbord en muis dan meisjes, maar dat is relatief vaak voor het doen van spelletjes. Meisjes gebruiken de pc naar verhouding vaker om internet op te gaan. Van alle gezinnen met kinderen heeft 86 procent een computer in huis, terwijl dat in 1990 nog 41 procent was.

Volgens het SCP kan overigens niet gesteld worden dat de tijd die besteed wordt aan tv kijken, is ingeruild voor de computer. Zo besteedt de jeugd ook minder tijd aan het lezen van boeken, kranten en tijdschriften. Het lezen van een boek deed de gemiddelde jongere slechts 6 minuten per dag. Ook dat is niet direct te wijten aan de pc. Internetters lezen zelfs nog meer gedrukte media dan hun niet internettende leeftijdsgenoten.