2min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag de dag moeten we kunnen inzien dat het leven zonder bios (Basic Input Output System) mogelijk is, aldus chipfabrikant Intel. Het bios heeft zijn langste tijd gehad. Het bios zorgt voor de aansturing van hardware in de computer op het laagste niveau en heeft het twintig jaar volgehouden. Op het Intel Developer Forum in San Jose deelde Intel mee dat af wil van het bios in pc’s. Het zorgt meer en meer voor problemen in combinatie met nieuwe hardware, zegt Intel, en daarom is het bedrijf op zoek naar een nieuwe manier voor het aansturen van hardware.

Nu heeft Intel al het een en ander geproduceerd. De vervanger van de huidige bios zal EFI gaan heten. EFI staat voor Extensible Firmware Interface. EFI moet de vele problemen die op dit moment aan het ontstaan zijn oplossen en is in feit een klein besturingsysteem dat als basis dient voor Windows of Linux, of welk ander besturingssysteem dan ook. Met EFI is het ook mogelijk om hoge resolutie afbeeldingen te tonen, zodat het gedaan is met tekstachtige VGA-scherm dat we nu nog kennen van het bios. EFI is ook aan te sturen met een muis en biedt ondersteuning voor verbinding met een netwerk, zodat het ook op afstand is te beheren.

Programmeertaal C is gebruik voor het schrijven van EFI en kan overweg met uitbreiding die door derden zijn geschreven. Met het nieuwe systeem is het ook mogelijk om eenvoudiger harde schijven te partitioneren en boot-menu’s te maken. Ook back-ups kunnen vanuit EFI gemaakt en teruggezet worden. Om oudere computers niet gelijk onbruikbaar te maken, kan EFI overweg met oudere bios’-versies zoals we die nu kennen. Het vormt dan een laag bovenop het oude bios. EFI zal niet uitgebracht worden door Intel zelf, maar Intel zal het leveren aan bios-fabrikanten als Award en Phoenix.