Wetenschappers hebben een nieuw online snelheidsrecord gevestigd. Techneuten slaagden erin om 6,7 gigabyte aan gegevens over 10.978 kilometer, van Californië naar Amsterdam, in minder dan een minuut tijd over het net te jagen. De hoeveelheid gegevens is gelijk aan twee volledige bioscoopfilms in DVD-kwaliteit. Om dat binnen een minuut te verzenden is een gemiddelde bandbreedte van 923 megabits per seconde nodig. Dat is 3500 keer sneller dan een doorsnee breedbandaansluiting.

Het doel van de wetenschappers was volgens de Britse BBC het toepassen van supersnelle internettechnologieën voor alledaagse applicaties. De wetenschappers denken hierbij bijvoorbeeld aan artsen die op diverse plaatsen in de wereld de behandeling van een hartpatiënt doornemen. Een andere gebruiksmogelijkheid is het wereldwijd delen van informatie bij rampen. De BBC meldt verder dat voor de verzending van de gegevens gebruik werd gemaakt van het zogenoemde Internet2, dat in de lucht wordt gehouden door een samenwerkingsverband van 200 universiteiten wereldwijd. Eén van de doelen van het consortium is het ontwikkelen en inzetten van het nieuwe generatie internet.

Snelle uitwisseling van onderzoeksgegevens is daarbij één van de doelen. Dit gaf in feite ook de aanzet voor het nieuwe record. In het kader van wetenschappelijk onderzoek moest aan de andere zijde van de oceaan een grote hoeveelheid gegevens geanalyseerd worden door mensen die onderzoek doen naar elementaire deeltjes die de basis vormen van materie.