2min

Tags in dit artikel

Een webfilter op de pc of niet, kinderen kunnen zonder problemen surfen naar omstreden sites. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De filters moeten ervoor zorgen dat kinderen niet op sites met seks en geweld belanden. Bij zeven van de negen geteste pakketten is het echter mogelijk om binnen een beperkt aantal muisklikken op een foute site te komen. De Consumentenbond heeft de softwarefilters Incognito Puresighthome, We-blocker, Cyberpatrol, Symantec en McAfee en filters van internetproviders (Compuserve, Filternet, NCRVNet en RDNet) getest. De bond onderzocht hoe goed de filters websites filteren. In het onderzoek zijn 81 sekswebsites meegenomen en 44 sites met geweld en racisme.

De conclusie is dat de filters slecht tot redelijk werken. Bij alle filters behalve RDNet en McAfee is het mogelijk om binnen een beperkt aantal keer klikken op een foute site te komen. Dat betekent dat zelfs kinderen zonder al te veel moeite op een sekssite uit kunnen komen.

McAfee blokkeert echter veel te veel zodat gewoon internetten er niet meer in zit. Bijvoorbeeld de site van TMF heeft een seksforum. Alle filters laten dit onderdeel door, behalve McAfee en RDNet die blokkeren de complete TMF-site. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het filter van Compuserve scoort als enige redelijk. Deze houdt namelijk 80 procent van de seksonderdelen tegen. Over het algemeen presteren de filters van sommige internetproviders beter dan de softwarepakketten. Providers werken met betere technieken en werken met redacties die het filter continu bijwerken. Bij de softwarepakketten moeten internetters zelf updates ophalen, waardoor men soms achter de feiten aanloopt.

In 2001 deed de Consumentenbond al eens onderzoek naar webfilters. Toen bleek geen van de filters goed te werken. De filters werken nauwelijks belemmerend voor wie bewust op zoek gaat naar seks of geweld op internet. De Consumentenbond waarschuwt daarom ouders om niet blind te varen op een filter. De Consumentenbond verzoekt de onderzochte softwareleveranciers en providers hun filters aan te passen zodat surfende kinderen minder gemakkelijk bij foute sites uit kunnen komen. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het bondstijdschrift De Digitale Consument.