1 min

Tags in dit artikel

,

Chipgigant Intel is bezig met de ontwikkeling van standaarden waarmee goedkope robots gebouwd kunnen worden. De robots kunnen vervolgens ingezet worden voor het inspecteren van industrieel materiaal of het nemen van luchtfoto’s. Intel heeft een Robotics Engineering Task Force opgericht die onderzoek doet naar het ontwerpen van relatief kleine robots, gebaseerd op zijn processors. Het bedrijf focust zich dan ook niet op de mechanische aspecten van de robots, zoals de motoren of de wielen, maar op de interne elektronica.

Hoewel onderzoekers aan universiteiten het meest geïnteresseerd zijn in de robottechnologie, groeit ook de commerciële aantrekkingskracht. Twee beginnende robotbedrijven, Acroname en iRobot, maken reeds gebruik van Intel technologie in hun producten en ook grotere bedrijven tonen interesse. Intel zegt in gesprek te zijn met zowel Honda als Samsung.

De Intel gebaseerde robots lijken vanuit een processorperspectief nog het meest op personal digital assistants. De ontwerpen steunen op Xscale processors, flash geheugen en draadloze netwerktechnologie. De belangrijkste taak van de Robotics Engineering Task Force is het uitdenken van standaarden voor het commanderen en laten bewegen van robots. Een andere kerntaak is de navigatie. Momenteel besturen de meeste robots zichzelf via infrarood of radiogolven. In de toekomst willen onderzoekers gebruikmaken van Bayesian netwerken, een vorm van artificiële intelligentie. Hierbij bepaalt de de robot zijn koers door data, die hij met behulp van een bewegende camera verzamelt, te vergelijken met een kaart die is opgeslagen in zijn geheugen.