Apple verliest zaak om iPhone-merk in Mexico

In Mexico heeft Apple niet langer het recht om de merknaam iPhone te gebruiken. Dat heeft een rechter van het Mexicaans hooggerechtshof besloten in een rechtszaak tegen een bedrijf met de naam iFone. Dat bedrijf maakte al enkele jaren gebruik van deze naam, voordat Apple de smartphone daar introduceerde.

Saillant detail is dat Apple in 2009 juist de aanspanner van de rechtszaak was, toen het de merknaam niet bleek te kunnen registreren. Het Amerikaanse bedrijf kon door de rechter echter niet in het gelijk worden gesteld. Door de uitspraak van de rechter kan iFone een claim indienen omdat Apple de merknaam jarenlang in gebruik heeft gehad. Het bedrijf zou inmiddels al een claim hebben ingediend bij Apple zelf, maar ook bij telecomproviders die de merknaam eveneens gebruikten.

Apple was van mening dat iFone geen recht had op de merknaam iPhone, omdat het bedrijf deze al enige tijd niet meer in gebruik had. De rechter kon die bewering echter ontkrachten, iFone maakte volgens hem wel gebruik van de naam.

Volgens geruchten schikte Apple eerder dit jaar in Brazilië een soortgelijke zaak, waar et bedrijf IGB Eletrônica de rechten had op de merknaam iPhone.