2min

Tags in dit artikel

Ruim zes op de tien Nederlanders (63 procent) hadden in 2002 thuis toegang tot internet. In 1998 was dat nog maar een op de zes. Jongeren hebben vaker dan ouderen een aansluiting op het wereldwijde web. Twee van de tien 65-plussers kunnen thuis internetten tegenover bijna acht van de tien jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 1998 was een op de vier pc’s uitgerust met internet, vorig jaar was dat toegenomen tot drie op de vier. Het aantal huishoudens met een computer en internetaansluiting neemt nog steeds toe.

Internet wordt vooral gebruikt om te zoeken naar informatie en om te e-mailen. Ruim een kwart van de mensen van 12 jaar en ouder heeft online weleens gewinkeld, aldus het CBS. Het internetgebruik onder ouderen bleef in 2002 achter bij dat van jongeren. Hierbij gold: hoe hoger de leeftijd, hoe minder gebruik. Van de 45- tot 65-jarigen internette de helft, tegen 11 procent van de 65-plussers. Onder de jongeren surfte 83 procent over het wereldwijde web. Uit onderzoek van onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bleek dit voorjaar dat de meeste ouderen geen computer hebben uit desinteresse. Daarnaast spelen de prijzen van computerapparatuur en internetgebruik een rol, stelde EPN-directeur Peter van der Wel vrijdag. EPN is het landelijke platform van bedrijfsleven, overheid en instellingen dat zich richt op het bevorderen van informatie- en communicatietechnologie (ICT) in de samenleving.

"Deze groep is heel prijs- en kostenbewust. Daarnaast maakt het een duidelijk verschil of een oudere de computer en het internet gebruikt voor hobby’s of informatievoorziening." Een belangrijke drempelverlager is SeniorWeb. Deze organisatie organiseert in heel Nederland computer- en internetcursussen. Vorig jaar gaven circa 1500 vrijwilligers 50.000 50-plussers les. "Internet is een ideaal en leuk medium voor ouderen die vaak minder mobiel en alleenstaand zijn", stelde SeniorWeb-manager Daniël de Levita. Om te voorkomen dat ouderen hun computer na de cursus laten verstoffen, biedt SeniorWeb een lidmaatschap aan. "Dan krijgen ze bijvoorbeeld hulp aan huis." Het aantal leden steeg van 12.000 in 2002 naar de huidige 20.000.