2min

Tags in dit artikel

, , ,

Computervirussen zorgen deze week al twintig jaar voor problemen en ergernis bij computergebruikers. Weinigen zullen dit jubileum dan ook vieren. De Amerikaanse student Fred Cohen is de man achter het eerste gedocumenteerde virus dat gemaakt werd in het kader van een experiment in computerbeveiliging. Inmiddels zijn er meer dan 60.000 virussen bekend, zo schrijft de website van de BBC. Cohen beschreef zijn creatie als ‘een programma dat andere programma’s kan infecteren door deze zo te veranderen dat deze een versie van zichzelf bevat. Cohen voegde het virus toe aan het grafische programma VD dat draaide op de minicomputer Vax. Hij presenteerde het virus tijdens een beveiligingsseminar op 10 november 1983. Snel daarna volgde virussen op andere computersystemen zoals voor de IBM pc.

Een van de eerste bekende virussen was het Brain-virus dat in 1986 opdook vanuit Pakistan en gecreëerd was om eventuele piraterij van software te monitoren. Snel daarna volgde andere virussen als Lehigh, Jerusalem en Cascade. Overigens bewogen deze virussen zich nog voort via de floppy disk. Voor slachtoffers was het vervelend, maar wijdverspreid waren ze niet.

Het eerste virus dat door de media werd opgepikt was het Michelangelo virus in 1992. De chaos die het virus zou veroorzaken bleef echter uit. Pas bij de introductie van het Windows besturingssysteem kwamen virusschrijvers echt op gang. In eerste instantie waren het vooral macro-virussen die het hadden voorzien op Microsoft Word. Het Melissa virus uit maart 1999 kan gezien worden als nieuw markeringspunt. Het combineerde een macro-virus met een virus dat het adresboek van Outlook plunderde om zichzelf op die manier te verspreiden. Door de populariteit van internet en de ontdekking van lekken in e-mailprogramma’s en andere software zorgen sinds die andere tijd vele andere virussen voor overlast en ergernis.