2min

Tags in dit artikel

, , ,

Genexis, een vernieuwende ontwikkelaar en producent van glasvezel communicatiesystemen, opent op 16 januari 2004 een uniek demonstratiecentrum voor breedbandtoepassingen over de glasvezel. Te zien en te beproeven is hoe de gebruiker via de glasvezel toegang heeft tot telefoon, TV en data. Genexis introduceert tijdens de opening een nieuwe ‘Optical Communication Gateway’ productfamilie voor breedbandcommunicatie over de glasvezel. De opening zal worden verricht door gedeputeerde Onno Hoes, economische ontwikkeling en internationale betrekking van de provincie Noord-Brabant.

Breedband over de glasvezel tot de woning (‘Fiber to the home’) is sterk in opkomst. Vele gemeenten, nutsinstellingen en woningbouwverenigingen in heel Nederland onderkennen dit en overwegen hierin te investeren. ‘We verwachten dit jaar al duizenden huishoudens op de glasvezel te kunnen aansluiten’, aldus Henri Smits, voorzitter van de Stichting Breedband Nu in Nuenen. ‘Door de ontwikkelingen op het gebied van hardware is het nu mogelijk om de infrastructuur en bijbehorende dienstverlening te kunnen realiseren met een verantwoord exploitatieresultaat.’ Andere project-voorbeelden zijn het afgelopen jaar in de pers geweest, waaronder de initatieven in Eindhoven, Almere en Enschede.

Genexis is momenteel het enige Nederlandse bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van hardwareproducten voor de breedband-over-glasvezel markt. Gebaseerd op een gepatenteerd concept voor de combinatie van signalen op glasvezel biedt de Genexis Optical Communication Gateway (OCG) productfamilie een oplossing voor de doorgaans hoge kosten van dergelijke systemen. ‘De OCG biedt een praktische toegang op de glasvezel voor iedereen’, zegt Geras van den Hoven, directeur van Genexis. ‘Via de OCG kan iemand direct diensten als telefonie, data en TV afnemen. Uniek is dat je hierbij niets hoeft in te stellen. De OCG maakt contact met de wijkcentrale en stelt de verbinding automatisch in.’