2min

Tags in dit artikel

,

De grootste serverleverancier van 2003, IBM staat nog steeds nummer één. De concurrent, Sun zakt daarentegen steeds verder weg. Waar het in 2003 nog een greep deed naar de top, daalt het dit jaar in de rankings. Tevens blijft HP ook achter. Dat is eigenlijk geen verrassing want in 2003 was het ook al mislukt om IBM voorbij te streven. De wet van de remmende voorspoed was helaas niet van toepassing op HP.

Marktanalist Gartner stelt dat Big Blue zo’n 32 procent van de wereldwijde marktomzet uit Intel- en Unix-gebaseerde servers in handen heeft. Het marktaandeel van IBM groeide in totaal met 10 procent. Dit is minder dan de groei van concurrent Dell. Deze gigant zag de omzet nog meer groeien. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij nu op een vierde plaats staan. ‘Door uitsluitend rechtstreeks de klanten te verkopen, weet Dell zeer goed wat die klanten willen. Als er iets verandert is Dell dan ook als een van de eersten op de hoogte,’ aldus Joseph Gonzalez, analist bij Gartner.

Al met al zullen de genoemde bedrijven nog heel wat servers moeten leveren, willen ze IBM van de troon verstoten. Analisten van Gartner durven nog niet te zeggen of de kans er aan het eind van dit jaar in zit. HP verkocht weliswaar meer Unix-servers, maar dat is lang niet genoeg om het marktaandeel hoger te laten uitkomen dan dat van IBM. De aanval op Sun is wel ingezet door HP. Een felle concurrentiestrijd is dus te verwachten tussen de serverleveranciers.