1 min

Minister Donner van Justitie gaat hackers, spammers en virusmakers hard aanpakken. Computercriminelen kunnen maximaal een jaar cel krijgen. Dit is voor het eerst dat spammers in Nederlands aangepakt kunnen worden.

Tot nu was het bijna onmogelijk om spammers strafrechtelijk aan te pakken. Daarvoor moest een civielrechtelijke procedure worden aangespannen. In de nieuwe regels kan de spammer worden aangepakt, wanneer hij grote hoeveelheden spam verstuurt naar een computer met het plat leggen van de computer als doel.

Ook personen die virusmails versturen en daardoor computers beschadigen of uitschakelen, kunnen gepakt worden. Ook het voorbereiden van een hack kan een flinke straf tot gevolg hebben.

Deze strenge maatregelen zijn het gevolg van het Cybercrime verdrag. Dat verdrag is in 2001 gesloten om computercriminaliteit internationaal aan te pakken. Dit verdrag kan bescherming tegen criminelen die inbreken in computernetwerken en databestanden geven.

Als een bedrijf spam verstuurt, moet deze kunnen aantonen dat de gebruiker ook reclamemail wilt. Deze bewijsplicht is van kracht geworden, nadat er werd ingestemd met de nieuwe Telecommunicatiewet.

Door deze maatregelen is Nederland weer op peil met de Europese regels. Die regels gaan al uit van dit principe. Alle organisaties en bedrijven die spam versturen, moeten nu alle lijsten nagaan, of de ontvanger toestemming heeft gegeven voor de reclamemail.