1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Sun en Microsoft hebben vrede gesloten na een slepende strijd. Microsoft gaat 1,6 miljard dollar betalen aan Sun.

De twee bedrijven zijn overeengekomen dat Microsoft Sun 700 miljoen dollar betaalt in de antitrustzaak die Sun in de VS had aangespannen. Microsoft betaalt daarbij ook nog 900 miljoen dollar aan diverse patenten van Sun.

Ook hebben ze afgesproken elkaar toegang te geven tot bepaalde delen van hun servertechnologie. Zo willen ze ook de technische samenwerking tussen Java en .Net verbeteren.

Microsoft en Sun liggen al een tijdje overhoop met elkaar over het gebruik van Microsoft Java Virtual Machine. Sun vond dat Microsoft zijn versie van Java moest opnemen in Windows. In juni 2003 besliste een rechter dat dat niet hoefde. De beide partijen zijn het nu eens, dat Microsoft zijn eigen Java Virtual Machine mag gebruiken.

Door de afspraken komt er een einde aan de rechtzaak, maar ook aan de ruzie over de patentbreuk.

Deze overeenkomst betekent een nieuwe relatie tussen Sun en Microsoft, een duidelijke stap voorwaarts", aldus Scot McNealy directeur van Sun. "Klanten van Sun en Microsoft zullen hier groot voordeel bij hebben."
Microsoft-topman Steve Ballmer benadrukt dat beide bedrijven wel hard blijven concurreren. "De concurrentie blijft, maar dit akkoord vormt de basis van samenwerking waar alle klanten van zullen profiteren", aldus Ballmer.