2min

Tags in dit artikel

, ,

Bronnen in de nabijheid van zoekmachine Google hebben aangekondigd dat Google een dezer dagen een aantal nieuwe functies zal releasen waarmee zij haar Keyword Advertising kan uitbreiden en op die manier een betere positie in de markt krijgt.

De technologie hierachter zorgt ervoor dat Google kan beschikken over een indexeringstechnologie, welke de sites van de sponsoren uitgebreid zal indexeren en op die manier meer keywoorden zal linken aan de desbetreffende sponsor. Een analyse van de zoekmachine wijst uit dat er een aanzienlijke hoeveelheid speling is met betrekking tot de mogelijke groei. Volgens een onderzoek is slechts 40 á 45 procent van de zoekopdrachten in de USA gelinkt aan een sponsor en dus aan een reclameboodschap.

Als je bedenkt dat de jaarlijkse omzet van Google $991 miljoen bedraagt, dan kan iedereen wel zien dat er een groot deel aan inkomsten niet binnenkomt. Als je vervolgens een ruwe rekensom maakt, komt er als resultaat uit dat Google in het ongunstigste geval bijna $1.224 miljoen aan inkomsten kwijt loopt door de verouderde indexering. Daarnaast is er ook nog een flinke groei verwacht met geschatte inkomsten in 2008 van dik $4.3 miljard. Het is dus voor Google een bijna vanzelfsprekende zet om de indexering aan te passen, aangezien zij daar 95 procent van de omzet uit haalt.

Het voornaamste probleem wordt dan ook het onderhouden van de trefwoorden. Volgens specialisten wordt dit als een van de meest lastige taken gezien binnen het gehele trefwoorden-proces. Dit word zelfs dusdanig moeilijk, dat er volgens dezelfde specialisten een hoop woorden ongebruikt blijven liggen, terwijl ze toch een groot deel van de inkomsten vertegenwoordigen.

De vraag die dan ook bij sommige mensen naar buiten treedt, is vooral het ‘waar houdt het op?’ Wat zal de volgende stap zijn en waar trekken we de grens? Misschien dat er wel wordt overgegaan tot content advertising of tot de verkoop van permanent in beeld zijnde Flash-banners. Voorlopig is dit allemaal gelukkig niet aan de orde, momenteel wordt alleen de indexering geupdate. En de overige features? Die zien we vanzelf wel verschijnen.