1 min

Tags in dit artikel

,

Enkele studenten die werken aan het Bluesat-microsatelliet project zijn al jaren bezig aan de satteliet die inclusief de boordcomputer 10 kilo weegt. Het gaat om een amateur-radiocommunicatiesatteliet die voor vliegend ftp-server zal gaan dienen. Mensen zullen er onderling informatie mee kunnen uitwisselen.

Bij dit project is er in de satteliet zowel voor de boordcomputer (wat niet vaak het geval is bij amateur-sattelieten) als voor een besturingssysteem plaats. Het gaat hier om een speciale versie van Linux.
Het gaat hier dus wel degelijk om een krachtige sattelietcomputer aangezien Linux de ruimte kan ingeschoten worden. Dit laat ook Ashley Butterworth, technisch directeur van het project weten.

Het grootste probleem waar ze mee te maken krijgen is de stroom. Er is slechts een kleine hoeveelheid beschikbaar, en er moet volledig worden vertrouwd op de software.

Maar waarom nu Linux?
Linux is een open-source software waardoor de code kan nagelopen worden om te controleren of alles wel degelijk werkt. Er is voor alle veiligheid een eigen ontwikkeld besturingssysteem gemaakt. Het gaat om BluesatOS, indien Linux het zou opgeven moet deze het werk van Linux overnemen.