2min

Tags in dit artikel

, ,

TeleCity, één van de grootste aanbieders van Internet datacenterdiensten in Europa, maakt bekend dat SURFnet heeft gekozen voor het datacenter van TeleCity in Amsterdam als één van de twee centrale knooppunten van SURFnet6, SURFnet’s volgende netwerkgeneratie die in 2005 in productie zal gaan.

SURFnet is de organisatie achter het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek en verbindt ruim 150 instellingen met elkaar en met de rest van de wereld. In de komende maanden zal de bouw van SURFnet6, dat een hybride optisch en pakketgeschakeld netwerk zal worden, van start gaan. In de loop van 2005 zal SURFnet vervolgens de aangesloten instellingen naar SURFnet6 verplaatsen. Het contract met TeleCity is afgesloten voor een periode van meerdere jaren.

Met SURFnet6 anticiperen wij op de trend dat het netwerk onderdeel wordt van wetenschappelijke instrumenten, waarbij de datastromen enorm zullen toenemen, zegt Erik-Jan Bos, hoofd van de afdeling Netwerkdiensten bij SURFnet.

Met SURFnet6 wordt er een nieuwe invulling gegeven aan de infrastructuur waarbij, naast de IP-diensten, lichtpaden beschikbaar zullen komen. Hiermee kunnen de klanten van SURFnet het netwerk op een technisch en economisch verantwoorde manier gebruiken.

Waar voorheen bij de meeste universiteiten en wetenschappelijke instellingen nog SURFnet routerapparatuur stond, is dit met SURFnet6 teruggebracht naar slechts een tweetal knooppunten. Op de overige locaties is slechts de optische apparatuur aanwezig. Deze vereenvoudiging van de infrastructuur zorgt ervoor dat SURFnet de kosten beter kan beheersen en de eindgebruiker de beschikking krijgt over flexibel inzetbare capaciteit. SURFnet zal gebruik gaan maken van twee knooppunten waaronder die van TeleCity.

In onze zoektocht naar colocatie providers viel de keuze al snel op TeleCity, omdat in het datacenter van TeleCity een heel gamma aan kwalitatieve diensten wordt geboden en de AMS-IX wordt gehost, aldus Bos. Neutraliteit en toegang tot derde partijen was voor ons een belangrijke vereiste. Bovendien was de aanwezigheid van diverse darkfiber providers bij TeleCity een doorslaggevende factor.

TeleCity was prima in staat om SURFnet s wensen en eisen voor diens nieuwe geavanceerde netwerk te vervullen, waardoor SURFnet is staat zal zijn om SURFnet6 op effectieve wijze te bouwen, te implementeren en verder uit te breiden, zei Patrick van der Wilt, account manager bij TeleCity.