1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Medische informatici uit Leiden ontwikkelden in een STW-project een techniek om met de computer de conditie van de linkerhartkamer te bepalen. De computer tekent op röntgenfoto’s de contouren van het hart en leidt uit de wandbewegingen de conditie van het hart af. Het tekenen van de contouren ging voorheen met de hand. De nieuwe techniek spaart tijd en is betrouwbaar. Medis Medical Imaging Systems introduceerde de software met deze techniek onlangs tijdens een symposium in Washington DC.

Om de conditie van het hart van een patiënt te beoordelen, gebruiken medici een serie van ongeveer tweehonderd tot driehonderd röntgenopnamen. De opnamen zijn van de linkerhartkamer, omdat van daaruit het bloed door het lichaam wordt gepompt. Op de foto’s is aan de wandbewegingen van de hartkamer te zien of het hart in goede conditie is.

Het tekenen van de hartcontouren is echter een tijdrovende bezigheid. In het onderzoek is de stap gemaakt naar een statistisch model, dat is afgeleid van zeventig voorbeeldstudies. Het statistische model is daarna naar software vertaald. Een computer legt nu als het ware de röntgenfoto’s naast elkaar en leidt uit de wandbewegingen van het hart af hoe het met de conditie is gesteld. De software herkent de contouren automatisch en kan zo belangrijke metingen doen, waarmee de arts zijn diagnose beter kan stellen.