2min

Tags in dit artikel

, ,

Google gaat de mogelijkheid voor het zoeken naar boeken uitbreiden door samen te werken met universiteitsbibliotheken waaronder die van Stanford, Oxford en Harvard.

Google zal in samenwerking met de universiteiten digitale kopieën gaan maken van diverse boeken. Vandaag begint Google met het indexeren van de boeken die reeds gescand zijn voor Google Print de in oktober geïntroduceerde indexzoekmachine voor boeken.

Google verwacht dat de ontwikkeling van het project meerdere jaren in beslag zal nemen.
Eén van de doelstellingen van Google is al jaren dat het bedrijf bibliotheken online wil brengen: "Bibliotheken zijn al eeuwenlang informatiebeheerders en wij vinden het fantastisch om deze informatie online te kunnen brengen", aldus een woordvoerder van Google.

Google heeft tot nog toe met vijf grote universiteiten een deal gesloten die varieert per universiteit.
Zo gaat Google in samenwerking met Harvard voorlopig ca. 40,000 willekeurige boeken van de totale 15 miljoen boeken scannen.
De universiteiten van Michigan en Stanford laten hun hele collectie scannen wat neerkomt op ongeveer 7 miljoen boeken.

Een probleem waar Google mee te maken zal krijgen is het copyright op boeken. Bibliotheken hebben vaak alleen een kopie in de collectie, maar bezitten niet het recht op reproductie.
Oplossingen daarvoor zouden kunnen zijn dat Google uitgevers een deel van reclameopbrengsten betaald, of dat Google slechts een deel van het boek publiceert. Ook zou Google nog reclame kunnen maken voor sites waar mensen het boek kunnen aanschaffen.
Google heeft al aangekondigt dat ze deze oplossingen ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

Overigens zal er ook een groot deel boeken ingescand worden waarvan het copyright verlopen is. Zo laat de Oxford universiteit alle boeken van voor 1900 door Google scannen.