2min

Tags in dit artikel

, ,

Een goed argument om over te schakelen naar FireFox is op het gebied van veiligheid, maar nu is er nog een overtuigend argument om over te schakelen.
Er circuleert een truc rond op verschillende blogs die de openbrowser een heel stuk sneller maakt. Het nadeel hieraan echter is dat het tegelijkertijd webservers meer onder druk zet.

Deze ’truc’ doet eigenlijk een aanpassing in Firefox. Door hier en daar met enkele kleine dingen in te grijpen wordt de browsers overtuigd om een webpagina veel sneller te tonen. In sommige gevallen is de snelheidswinst fenomenaal.
Dit is enkel mogelijk omdat Firefox bij het surfen naar een bepaald internetadres tegelijkertijd meerdere connecties naar de server opent.

Deze fenomenale snelheid is echter minder leuk voor de webserver waar de dan bezochte site op staat. Deze wordt ineens geconfronteerd met een meervoud aan verbindingen in plaats van van een enkele. Indien er een aantal bezoekers op hetzelfde moment de site bezoeken, wordt de server heel wat meer belast.

Een hoop tegenstanders van deze ’truc’ roepen op om de aanpassingen niet door te voeren. Wanneer een te groot aantal hiervan gebruik zal gaan maken is de kans dat de webservers massaal gaan crashen veel groter.
Een andere groep mensen stellen dat door deze vele connecties elke surfer veel minder lang data moet ophalen bij de webserver, waardoor de extra belasting gecompenseerd wordt met een kortere verbindingstijd.

De angst bij serverbeheerders is al wat weggevloeid. Tot op heden zijn er geen gevallen gerapporteerd waarbij een site uit de lucht verdween door de vele connecties.

De aanpassingen aan Firefox worden op de volgende manier aangebracht. In de adresbalk van de browser voert u about:config in. U krijgt hierop een reeks instellingen te zien, alfabetisch geordend. In de lijst moet u drie velden aanpassen: bij network.http.pipelining moet de waarde veranderen naar "true", bij network.http.pipelining.maxrequest vult u de waarde 25 in en ook bij network.http.proxy.pipelining moet "true" staan. Tenslotte creëert u een nieuwe variabele door met de rechtermuis te klikken en New/Integer te kiezen. U geeft deze variabele de naam nglayout.initialpaint.delay en de waarde 0.

De pipeliningvariabelen die worden aangepast, verwijzen naar een experimentele functie in de browser. Mozilla maakt van deze functionaliteit geen geheim, maar waarschuwt wel dat niet alle proxy- en webservers het ondersteunen. Door het flexibele karakter van de browser zijn er zo nog meer aanpassingen mogelijk.

Wil je meer trucs en informatie? Deze vind je bij een webpagina van de Mozilla Foundation.