2min

Tags in dit artikel

,

Uit onderzoek van het blad Computer Idee blijkt dat het mogelijk is om op kosten van iemand anders muziek te kopen bij Microsoft’s muziekdienst MSN Music. Dat maakte het bedrijf afgelopen zaterdag bekend in het consumentenprogramma Kassa.

Dat komt omdat je bij MSN music kan betalen via de betaaldienst van Firstgate. Bij Firstgate kun je door middel van een internetmachtging een prepaid tegoed maken waarmee je op internet kan betalen. Firstgate schrijft het betreffende bedrag vervolgens van jouw rekening.

Ook sites als Download.com en Chello, maar ook de hulpactie 555 werken met dit systeem. Verschil is echter dat je tegoed bij MSN Music direct beschikbaar is, terwijl bij andere sites het tegoed pas beschikbaar is nadat het geld van de rekening afgeschreven is.

Firstgate heeft overigens wel een soort van beveiliging op deze methode toegepast. Na de eerste machtiging stort Firstgate namelijk een eurocent terug op de rekening onder vermelding van een pincode. Deze code is benodigd om voor de volgenden keren te kunnen opwaarderen. Uit tests van Computer Idee bleek echter dat het mogelijk was om in ieder geval twee keer op te waarderen zonder pincode.

Firstgate erkent het probleem, maar volgens het bedrijf weegt het gebruiksgemak zwaarder dan de risico’s.
Overigens erkennen de Nederlandse banken de internetmachtigingen niet. Bedrijven die met een dergelijke machtiging werken doen dat dus op eigen risico. Mocht een klant ontdekken dat er onterecht geld van zijn rekening is afgeschreven dan krijgt hij dat zonder pardon terug. Helaas kan deze terugvordering in sommige gevallen erg lang duren.

De banken willen de internetmachtigingen echter niet verbieden, omdat de zowel het bedrijfsleven als de consument het een gemakkelijk betaalmiddel vindt. De banken hebben aangegeven de internetmachtiging niet beter te kunnen beveiligen. De banken ontwikkelen daarom een nieuwe betalingssysteem genaamd ‘ideal’, dat volgend jaar afgerond zal worden.

Overigens blijft misbruik van internetmachtigingen niet onbestraft. Als er veel klachten binnenkomen over het bedrijf en er zijn problemen met de incasso’s dan gaan de banken praten met het desbetreffende bedrijf. Als bedrijven niet meewerken wordt hun machtiging om met automatische incasso’s te werken ingetrokken.

Firstgate heeft aangegeven dat van elke klant het IP-adres wordt geregistreerd en dat hiermee eventuele fraudeurs opgespoord kunnen worden.
Een reactie van het bedrijf op de uitzending van Kassa is hier te vinden.

We bedanken didom en eddy!!! voor het insturen van de tip!