2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Begin januari heeft AMD bekend gemaakt bezig te zijn met een mobiele processor. Hiermee gaat het bedrijf proberen om ook voet aan de grond te krijgen op de mobiele processor markt. Tot op heden is het vooral Intel die erg succesvol is met haar Centrino platform. AMD heeft momenteel wel mobiele varianten van haar Athlon XP en Athlon 64 processoren, maar deze zijn geen partij voor Intel’s superieure Pentium M.

Daar zou volgens AMD verandering in moeten komen met de introductie van de nieuwe Turion processor. In feite is de Turion niets meer dan een energiezuinige en omlaag geklokte Athlon 64. Ook zijn er nog wat aanpassingen aan het stroomverbruik gemaakt, zo verbruikt de CPU automatisch minder stroom als de notebook weinig of niks te doen heeft.

In tegenstelling tot concurrent Intel gaat AMD geen platform leveren. Het bedrijf richt zich puur en alleen op de processor, waar Intel ook de draadloze netwerkkaart en een chipset levert. AMD laat dit aan derden over.

De Turion zal verschijnen in twee versies: te weten de ML (met een maximaal stroomverbruik van 35 watt) en de MT versie (maximaal stroomverbruik van 25 watt). Ter vergelijking: de normale Pentium M’s gebruiken maximaal 27 watt, de ultrazuinige variant slechts 5,5 watt.

De ML serie wordt geleverd in de volgende varianten:
ML 37 (2 GHz kloksnelheid, 1 MB cache), de ML 34 (1,8 GHz, 1 MB cache), ML 32 (1,8 GHZ, 512 KB cache) en ML 30 (1,6 GHz, 1 MB cache). De prijzen variëren tussen 354 dollar en 184 dollar per processor, bij een bestelling van minstens 1.000 stuks.

De MT serie heeft wat minder varianten:
de MT 34, MT 32 en MT 30.
Deze zijn verder identiek aan de ML serie, alleen dus met een lager stroomverbruik.