Nog altijd 1 miljoen Windows XP-gebruikers in Nederland

Volgens Microsoft zijn er momenteel nog steeds een miljoen Windows XP-gebruikers in Nederland. De ondersteuning van het besturingssysteem loopt op 8 april op zijn einde. Wel heeft Microsoft een duidelijke daling in het aantal Windows XP-systemen gesignaleerd.

Het einde van de ondersteuning van Windows XP brengt veel gevaren met zich mee voor bedrijven en gebruikers. Nieuwe kwetsbaarheden zullen door Microsoft niet meer worden gedicht en dat betekent dat hackers vrij spel hebben. Vorige week verklaarden experts al dat je als Windows XP-gebruiker na 8 april ervan uit kunt gaan dat "er altijd iemand met je meekijkt."

Sinds januari is het aantal Windows XP-systemen met zo’n 350.000 stuks afgenomen, winkeliers melden ook dat de verkoop van nieuwe systemen duidelijk is toegenomen. De laatst bekende cijfers spraken over ongeveer 1 miljoen Windows XP-systemen bij consumenten, in de nieuwste cijfers zijn ook bedrijven betrokken.

Ondanks alle waarschuwingen zijn er toch nog veel Windows XP-systemen actief in Nederland. Het lijkt daarmee een kwestie van tijd voordat er problemen gaan ontstaan bij gebruikers en bedrijven die achterop zijn geraakt. Microsoft raadt dan ook aan om een Windows XP-computer na 8 april niet meer met het internet te verbinden. Ook kan men bij de BCC terecht voor advies voor het migreren naar een nieuwere versie van Windows.

De Nederlandse overheid heeft extra ondersteuning bij Microsoft gekocht. Microsoft zorgt dan voor extra ondersteuning mits er een migratieplan is opgesteld.

Nog altijd 1 miljoen Windows XP-gebruikers in Nederland

Er zijn bij Nederlandse consumenten nog ongeveer 1 miljoen computers die gebruikmaken van Windows XP, volgens Microsoft. Microsoft noemt hierbij enkel de cijfers van consumenten. Gegevens over de zakelijke markt zijn niet bekendgemaakt.

De ondersteuning van Windows XP loopt af op 8 april aanstaande en dat betekent dat nieuwe kwetsbaarheden in de beveiliging niet meer gedicht worden door Microsoft. Kwaadwillenden krijgen vanaf dan als het ware vrij spel om Windows XP-systemen uit te buiten. Het is wat Microsoft dan ook de hoogste tijd om over te stappen op Windows 7 of 8.

Precies dat advies is in het afgelopen kwartaal opgevolgd door zo’n 225.000 Nederlanders, meldt Microsoft Nederland. Daarmee blijft het aantal Windows XP-systemen echter nog steeds op 1 miljoen stuks steken, daarbij gaat het enkel om consumentensystemen. Een jaar geleden waren er nog zo’n 2,7 miljoen Windows XP-gebruikers.

Toch is 1 miljoen systemen nog altijd aanzienlijk wat. Microsoft roept deze gebruikers op om alsnog over te stappen of na 8 april geen verbinding met het internet te maken.

In de zakelijke markt wordt Windows XP ook nog op relatief grote schaal gebruikt. Onze verwachting is dan ook dat het einde van de ondersteuning nog grote problemen zal opleveren.