2min

Tags in dit artikel

, ,

De Postbank heeft afgelopen maandag haar variabele tarieven voor internetbeleggen omgezet naar één vast tarief en wil daarmee klanten proberen te trekken van internetbanken als Binck en Alex.

Postbank hanteerde net als veel andere banken tot voor kort een variabel tarief dat afhankelijk is van de grootte van de order.
Dat tarief was 8 euro plus 0,4% van het transactiebedrag, met een maximum van 400 euro. Maar zoals gezegd hanteert de postbank nu een vast tarief dat de bank gesteld heeft op 11,95 euro. Door deze wijziging is de postbank bij kleine orders duurder als de concurrenten, maar voor grote orders kan het voordeel voor de klant behoorlijk oplopen. Om dat te bewijzen publiceerde het bedrijf het volgende lijstje:

Volgens de Rabobank is het lijstje echter misleidend. Volgens een woordvoerder van de Rabobank kunnen haar klanten zich aanmelden als ‘actieve belegger’. Deze klanten betalen dan 10 euro per maand voor diverse services en betalen dan volgens de woordvoerder ook lagere transactiekosten tot orders van 3.000 euro.

Internetbank Today’s Brokers is ook niet blij met de lijst. Volgens het bedrijf zijn de kleine partijen zoals Today’s Brokers niet in het lijstje opgenomen. Volgens het bedrijf zijn haar transactiekosten tot 8.000 euro goedkoper als die van de Postbank, omdat Today’s Brokers slechts 0,15% van de order met een minimum van 8 euro rekent.

In een reactie op het bericht van de Postbank verlaagde ook Binck haar tarieven en dook met 11,50 euro onder de tarieven van de Postbank. Voor deze prijs moeten beleggers het bij Binck wel doen zonder real-time koersen en andere services die de duurdere pakketten bij Binck wel bieden.
Alex gaf in een reactie aan haar tarieven niet te zullen verlagen, maar haar klanten extra services zal gaan bieden, zoals een online beleggingsassistent.