2min

Tags in dit artikel

, , ,

De top van het zoekbedrijf Google heeft in 2004 een stuk minder salaris en bonussen ontvangen dan in het jaar daarvoor, maar zijn wel miljonair door de succesvolle beursgang van het bedrijf afgelopen jaar. Dat blijkt uit vrijgegeven informatie van het bedrijf.

In 2004 verdiende directeur Eric Schmidt 81.432 dollar en kreeg een bonus van 1.556 dollar. Dat was een derde van zijn salaris in 2003. Ook oprichters Larry Page en Sergey Brin gingen er ten opzichte van 2003 achteruit in salaris, zij ontvingen 43.750 dollar met een bonus van 1.556 dollar.

De drie heren verzochten in het derde kwartaal van 2004 om hun salaris terug te brengen naar één dollar per jaar. Ondanks dat de directie hun salaris weer wilde verhogen voor dit jaar, hebben de drie aangegeven ook in 2005 niet meer dan 1 dollar te willen verdienen.

Dat betekent overigens niet dat Schmidt, Brin en Page op een houtje moeten gaan bijten. Ze hebben alle drie bij de beursgang van Google honderden miljoenen dollars opgestreken door verkoop van aandelen. De aandelen waren bij de beursgang nog 85 dollar per aandeel waard, maar het aandeel sloot afgelopen vrijdag voor 192,05 dollar per aandeel.

De drie mannen zijn overigens niet de enige topmannen uit het bedrijfsleven die 1 dollar op hun salarisstrookje terugvinden. Ook topman Steve Jobs van Apple werkt al jaren voor dit bedrag. Hij stelde zijn salaris in toen het een stuk minder ging met Apple dan dat het nu gaat. Momenteel werkt Jobs nog steeds voor een euro, maar ook hij is vermogend door aandelen. Hij is de baas bij animatiebedrijf Pixar (Finding Nemo, The Incredibles) en heeft een belang van 1,23 procent in Apple.