2min

Eerder legde Apple een definitieve datum vast voor hun besturingssysteem Tiger, en het bleef van Microsofts kant zeer stil over Longhorn, maar nu heeft Allchin enkele functies in een vroegere versie van Longhorn gedemonstreerd.
Longhorn moet veel veiliger, comfortabeler en eenvoudiger gaan worden.

Allchin zegt dat dit besturingssysteem voor iedereen wel iets heeft. Laptopgebruikers zullen bijvoorbeeld eenvoudiger tussen netwerken kunnen wisselen en een zoekfunctie moet het terugvinden van informatie versnellen.

In het nieuwe besturingssysteem van Apple zitten veel van de functies die Microsoft erin wil hebben. Zo is een van de belangrijkste functies van Tiger de ‘Spotlight’.
De gedemonstreerde zoekfunctie heeft heel veel weg van Spotlight, en zo zijn er meerdere functies die Allchin demonstreerde eind deze maand beschikbaar voor Apple-gebruikers.

Volgens Allchin weet Microsoft van de overeenkomsten in Tiger en Longhorn, maar hij vind dat Microsoft nieuwe gebieden verkent.

Één van de grote veranderingen is dat documenten niet meer zullen weergegeven worden met een icoontje die het type van het bestand aantoont. In de plaats komt een kleine weergave van de eerste pagina van het document.
Ook folders laten zien wat ze bevatten. Dit is volgens Allchin veel beter dan een kaal icoontje van een mapje. "De weergave is niet groot, maar zal het zoeken naar informatie versnellen," aldus Allchin.

Er is ook gedacht aan mobiele gebruikers. Zij hebben de mogelijkheid om zichtbaar deel te nemen aan thuis- en bedrijfsnetwerken, maar bij een publiek draadloos netwerk onzichtbaar te blijven.

‘Aero’ moet Longhorn een prettig uitzicht gaan geven. Aero maakt transparante en fluïde 3D-beeldeffecten mogelijk. Er komen ook verschillende kwaliteitsniveaus, die zullen bepaald worden door de grafische rekenkracht.

Volgens Allchin zou de vergrote stabiliteit, zekerheid en afgenomen noodzaak tot herstarten bedrijven moeten helpen om hun operationele kosten te verlagen. Allchin zegt dat het nu aan Microsoft is om te bewijzen dat het echt zo is.
Deze zomer nog wil Microsoft een officiële publieke bèta uitbrengen van het besturingssysteem.