2min

Tags in dit artikel

, , ,

Winkelketen Dixons heeft aangekondigd dat het zal gaan stoppen met de verkoop van 35mm camera’s. Volgens het bedrijf neemt de vraag naar analoge camera’s steeds meer af. Het bedrijf zal de modellen die momenteel nog op voorraad zijn gewoon blijven verkopen, maar zal de voorraad niet verder aanvullen.

Volgens Dixons is de verhouding van de verkoop tussen digitale en analoge camera’s momenteel 15 tegen 1. De tijd dat de markt voor analoge camera’s op haar top was, is ruim 15 jaar geleden. In 1989 werden er in Engeland nog 2,9 miljoen camera’s verkocht.
Dat betekent echter niet dat het voor Dixons een gemakkelijke beslissing was. Volgens Bryan Magrath van Dixons was het een sentimentele beslissing: "35mm camera’s waren de eerste producten die we verkochten en het ontwikkelen van foto’s heeft jarenlang onderdeel uitgemaakt van ons bedrijf. We hebben echter besloten dat het de juiste tijd is om de verkoop te stoppen."

Alhoewel de markt voor digitale camera’s dus explosief stijgt ten koste van de markt voor analoge camera’s, stagneerde de verkoop van digitale camera’s in het eerste deel van 2005. Terwijl de verkoop in november vorig jaar nog met 36 procent steeg was er in februari van dit jaar slechts een stijging te zien van 0,1 procent.
Overigens zal Dixons toch niet helemaal stoppen met de verkoop van 35mm camera’s. Het bedrijf heeft ook een aantal tax-free winkels op luchthavens en wil in deze winkels een aantal 35mm modellen aan blijven bieden voor professionele fotografen die hun camera belastingvrij willen kopen.