1 min

Tags in dit artikel

, , ,

ICANN, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van top level domeinen, heeft de Irakese overheid de beschikking over het .iq domein teruggegeven. ICANN had het domein in 2002 teruggenomen omdat het Texaanse bedrijf InfoCom, dat het domein beheerde, financiële banden zou hebben met de extremistische groepering Hamas. Het bedrijf werd daar afgelopen april ook voor veroordeeld.

Het domein werd vorige week al overgedragen aan de Irakese overheidsinstelling National Communications and Media Commission, maar de aankondiging van de ICANN was niet duidelijk terug te vinden op de website van de organisatie. Afgelopen weekend besloot de ICANN om een betere aankondiging te verzorgen.

Zowel de Irakese als de Amerikaanse regering hadden er meermaals bij ICANN op aangedrongen om het domein over te dragen, maar tot nog toe had de ICANN daar geen gehoor aan gegeven. Alhoewel de Irakese overheid het domein naar eigen zeggen nodig had om haar overheidsinstellingen te standaardiseren, vond ICANN dat Irak nog te instabiel was om haar eigen adres te krijgen.

Uit de hele zaak blijkt goed dat de ICANN de touwtjes behoorlijk strak in handen heeft. Alhoewel de organisatie technisch gezien in handen is van de Amerikaanse overheid, moest deze laatste behoorlijk wat werk verzetten om de mensen bij ICANN tot deze beslissing te laten komen.