2min

Tags in dit artikel

, , ,

Terwijl de dreiging van spyware overhand toeneemt, blijkt dat maar liefst 64 procent van alle computergebruikers geen idee heeft wat het nou eigenlijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf Blue Coat, waarvan de resultaten deze week bekend werden.

Om tot deze conclusie te komen hield het bedrijf een enquete onder 999 gebruikers in de leeftijd van 15 tot 65 jaar. Behalve dat bijna tweederde van de ondervraagden dus aangaf het fenomeen spyware niet te kennen, dacht 11 procent dat het woord uit de laatste Star Wars film kwam.

Het onderzoek richtte zich verder op het feit hoe IT managers aankijken tegen spyware. Daaruit bleek dat veel van de managers een verkeerd idee hebben over hoe veilig hun infrastructuur is. Ze denken in veel gevallen dat het internet netwerk veilig is en dat de hele organisatie goed beveiligd is. Terwijl er bij veel bedrijven sprake is van laptops die mee naar huis worden genomen, alsmede het gebruik van peer-to-peer programma’s, doen de meeste bedrijven niets aan deze aanvallen die van buiten meegenomen worden tot binnen het bedrijfsnetwerk.

Uit recente onderzoek is echter gebleken dat spyware een enorme groei doormaakt en zelfs gevaarlijker wordt geacht dan de alom bekende virussen.
"Het is duidelijk dat mensen die op de hoogte zijn van de gevaren van spyware, het probleem zeer serieus nemen. Maar als we kijken naar de omvang van het probleem, zullen meer mensen zich bewust moeten worden van de ernst van de zaak, waardoor spyware beter bestreden kan worden", aldus Nogel Hawthorn van Blue Coat.